catering | e-blogi.pl
_blog catering
Niecodzienne Przysmaki 2010-12-05

Foie gras znaczy w języku Francuskim "tłusta wątróbka". Jest to rodzaj pasztetu,  przyrządzonego z wątróbek wyselekcjonowanych i specjalnie do tego celu hodowanych gęsi. Gęsi do foie gras są hodowane w szczególny sposób. Kiedy gęś  ma 12 tygodni rozpoczyna się okres kontrolowanego karmienia i trwa nie dłużej niż trzy tygodnie. W tym czasie wątroba gęsi  obrasta tłuszczem, który przeobraża się w  foie gras - wykwintne danie uwielbiane przez całą Francję, a obecnie moda na gęsie wątróbki opanowała cały świat.
 

Historia foie gras zaczyna się 4500 lat temu w starożytnym Egipcie. Jedno z malowideł zdobiących wnętrza piramid przedstawia niewolnika karmiącego gęsi figami. Starożytni Egipcjanie, obserwując przelatujące i żerujące nad brzegami Nilu ptactwo, zauważyli, że gęsi przybierają na wadze, gromadząc żelazne zapasy na drogę. Wykorzystali tę biologiczną prawidłowość i zaczęli sami dokarmiać ptaki, a następnie zjadać ich pyszne wątróbki. Tradycję tę rozpowszechnili Żydzi, którzy, nie mogąc jeść wieprzowego, robili gęsi smalec. Jedną z niewielu firm cateringowych oferujących w swoim menu wyroby z gęsi na terenie Krakowa i okolic jest organizacja cateringowa Szara Gęś.

W XV w. wraz z odkryciem Ameryki na Starym Kontynencie pojawiła się kukurydza, po której ptactwo tyło na potęgę. Przysmak ten rozpowszechnił się na całym świecie i uchodzi za bardzo ekskluzywne danie.


e-blogi.pl
  e-blogi.pl  [Załóż blog!] rssSubskrybuj blogi
[Zamknij reklamy]